1 Mayıs 2011 Pazar

Bogota`da 1 Mayıs - Devlet Her Yerde Devlet


Colpatria Kulesi
1 Mayıs sabahı uyandığımda tedirgin değildim desem yalan olur. Zira Bogota'da o gün ne olacağını önceden kestirmek için meteorolojiye bile gitseniz pek bir şey değişeceğini sanmıyorum. El Nino sadece havaları değil insanların da mı kafasını karıştırıyor acaba diye meraktayım doğrusu. Bogota'nın en önemli caddesi Septima'ya doğru yürürken aklımdan çok sakin bir gün de olabilir, polis plastik mermilere, yanıcı bombalara da başvurabilir diye düşünceler geçiyordu. Çok geçmeden Septima'da üniversiteden arkadaşlarla buluştuk. İstanbul'a nazaran oldukça sakin bir görüntü hakimdi diyebilirim. Arkadaşım genelde olayların Septima'nın devlet binalarına yaklaştığı yerde (calle 19) başladığını ve oradan devam etmenin tehlikeli olabileceğini belirtti. Bunda 6 sene evvel aynı noktada 15 yaşında Nicolas adında bir gencin polisler tarafından katledilmesi de önemli bir rol oynuyor.
Nicolas Anarşist Blok arasında yürürken durduk yere polisler gaz bombaları fırlatıyor ve ardından plastik mermilerle rastgele bir saldırı. Bir grup polis Nicolas'ın etrafını sararak coplarla acımasız şekilde vuruyor. Hastaneye yetiştirildiğinde kafasına aldığı darbelerde ötürü öldüğü açıklanıyor. Bu sebeple genelde o noktada bir çatışma çıkması kaçınılmaz. Bogotalıların da polisten pek çekindiği söylenemez esasında. Çoğu noktada polislere boya, papa (baya gürültülü bir ses bombası olacak) gibi şeyler fırlatılıyor ya da bazı gösteri grupları çok yakın temas ederek onlarla dalga geçiyor. Buna karşılık polisler de stratejik noktalarda genelde gaz, su  kullanarak dağıtmaya çabalıyor. Arkadaşların da yanımda olduğundan 19. sokaktan daha ileriye gidemedim fotoğraflayabilmek için. Yürüyüş ardından Küba'lı bir müzik grubunun konseri ile son, salsa dinleyerek, dans ederek biraz ciddi havadan uzaklaşabildikse de grubu takdim eden Kübalı yoldaşın konuşması ne dese sanki devrim yaratacakmış gibi bir hava yaratıyordu :) Yemeklerden bahsederken devam ettiği heyecanlı konuşması özellikle beni kendimden geçirdi diyebilirim: Empanadas companeros!! (Empanadas yoldaşlar - empanada bir çeşit poğaça )


Diğer fotoğraflar



Created with Admarket's flickrSLiDR.


Bunlar da ilginizi çekebilir:



 
Home | Arşiv Odası | Lüzumsuz Şeyler | İletişim CC: Ticari amaçla ve kaynak göstermeden kopyalanamaz. Creative Commons Lisansı